Нели Крус участва на регионална конференция в България, един от акцентите беше eCall26 Септември 2012

 

Анди Руук, кординатор на проекта HeERO 2, изтъкна големия напредък на България в сфера на eCall

 

 

Нели Крус, вицепрезидент на Европейската комисия и комисар на ЕК, отговарящ за Цифровата програма беше специален гост и откри Регионална конференция на тема „Цифровата програма за Европа 2012: Реалност или все още предизвикателство” на 20 септември в Шератон София Хотел Балкан.

Конференцията в София бе и работна среща на цифровите шампиони от всички европейски държави. Освен посланиците на новите технологии (цифровите шампиони), на конференцията присъстваха министри от Европа и региона, както и водещи ИКТ компании като Cisco Systems, Ericsson, Microsoft, Vivacom и др. Регионалната конференция е избрана от Европейската комисия за една от трите нейни местни, или “Going Local”, инициативи за годината.

За да се изгради единно европейско информационно общество в Европейския съюз на първо място са нужни инвестиции. Особено в областта на високоскоростния интернет и изследванията, което ще доведе до повече иновации, заяви Нели Крус. Скоро за 90 на сто от работните места в Европа ще са нужни компютърни умения, отбеляза тя. Инвестициите в дигитална инфраструктура са решаващи за достъпа на гражданите до електронни услуги и за преодоляването на пропастта между поколенията. България има една от най-бързите скорости на широколентов интернет в Европа, но това се отнася само за градовете, все още много трябва да се работи за интернет достъпа в селските райони, отбеляза тя.

Нели Крус отбеляза също ролята на България в процеса по въвеждане на новата европейска автомобилна система eCall за спешни повиквания при пътнотранспортни произшествия и изрази увереност, че страната ни ще продължи да играе водеща роля в проекта. България е сред поддръжниците на системата и участва активно във въвеждането й. Пред участниците в регионалната конференция тя заяви, че трябва да се търсят проектни предложения, които дават решения в дългосрочен план. Системата eCall ще е добър пример как информационните технологии могат да помогнат в реалния живот, каза комисар Крус и приведства усилията на българското правителство да направи реалност услугата eCall.

Заместник-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев сподели, че през последните години е осъзнато, че основен приоритет е сигурността по пътищата. „Бихме искали да внедрим eCall в България. Това ще доведе до близо 15% по-малко пострадали при инциденти”, мотивира се заместник-министър Георгиев. „Отчитайки, че повечето българи карат стари коли е необходимо да се използват повече технически средства, за да ограничим скоростта. През последните три години, успяхме да намалим с 11% пътнотранспортните произшествия годишно. Бихме искали – да внедрим eCall в България, като внедряването му ще доведе до близо 15% по-малко пострадали при инциденти. Как ще успеем да го реализираме, чрез въвеждане на стандартите ETSI, GPS системи на колите, по които да се доставя информация до екипите на спешната помощ, за да могат да се отзовават на мястото на инцидента и цената на едно такова устройство ще бъде около 50 евро два пъти по-ниска от обявената от комисар Крус, обясни той.

На конференцията присъства и Анди Руук, координатор на проекта HeERO, който представи пред присъстващите целите и задачите, стоящи пред проекта HeERO и неговото разширение HeERO 2. Проектът е насочен към изграждане на единна пан-европейската система за спешни повиквания (eСall система) за пътните превозни средства, чрез която се цели да се намали смъртността и тежките наранявания вследствие на пътни произшествия, а също така и подобряване на безопасността по пътищата. След изграждането, на тази система тя трябва да бъде достъпна за всяко едно оборудвано превозно средство, движещо се в рамките на Европа, без да има нужда от допълнително устройство или споразумение за обслужване.

В проектът HeERO и неговото разширение HeERO 2 участват 15 европейски страни, една от които е и България. Г-н Руук изтъкна големия напредък на България в областта на eCall и изрази удовлетворението си от съвместната си работа с партньорите от българския консорциум в проекта и оцени големия потенциал, който има българската индустрия в тази сфера. 

По време на форума бе демонстриран българският принос за въвеждане на общоевропейската услуга за спешни повиквания при пътно-транспортни произшествия т.нар., eCalls services. Тя е проектирана да се свързва автоматично с европейския номер за спешни случаи 112 при сблъсък на превозното средство с друг обект и ще помогне за по-бързото пристигане на помощ. Това според прогнозите на Европейския парламент ще съхрани до 2500 живота годишно и ще намали тежестта на нараняванията от 10% до 15%.

Пътнотранспортните произшествия носят загуби за икономиката на ЕС в размер на повече от 160 млрд. евро годишно. Оборудването на всички автомобили в съюза със системата e-Call би могло да спести 26 млрд. евро годишно, докато разходите, около нея възлизат на по-малко от 100 евро на автомобил.

Новина за конференцията е качена и на сайта на ERTICO - ITS Europe
louboutin outlet wholesale china jerseys us cheap jerseys free shipping cheap christian louboutin cheap nfl jerseys christian louboutin outlet wholesale nfl jerseys china cheap nike nfl jerseys cheap nhl jerseys wholesale nfl jerseys cheap nfl jerseys cheap jerseys china cheap christian louboutin Tiffany Jewelry Outlet wholesale nfl jerseys Moncler Jackets Outlet cheap nfl jerseys cheap jerseys from china cheap nfl jerseys cheap authentic nfl jerseys